INTERNATIONAAL BEIAARDCONCOURS ALMELO
 
  St. Georgiustoren  

ALMELO- Op zaterdag 17 mei 2003 organiseerde de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging in samenwerking met de Stichting Stadscarillon Almelo een internationaal beiaardconcours op de beiaard van de St. Georgiustoren. Eerdere concoursen in Almelo vonden plaats in 1983 en 1990. Sinds 2001 telt de beiaard 48 klokken volgens de reeks es1 (c1) - f1 - chrom. - es5. De tuin van de pastorie was beschikbaar als luisterplaats.

In 1926 goot Gillett & Jonhston 36 klokken voor de parochiekerk van Almelo, een stad met ruim 70.000 inwoners. Door de toevoeging van twee reeds aanwezige Taylor-klokken ontstond een instrument van 38 klokken. Helaas werden 28 daarvan in 1943 uit de toren verwijderd. Petit & Fritsen voegde in 1951 29 nieuwe klokken toe and nog eens 7 klokken in 1963. Toen Nico Bruyn, toendertijd de beiaardier, in 1971 op een leeftijd van 89 jaar stopte met de bespelingen raakte het carillon in verval. In 1982 kon de beiaard worden gerestaureerd door Eijsbouts. Van de 47 klokken werden daarbij de kleinste 13 vervangen.

WEDSTRIJD
Het concours begon om 10.00 uur en eindigde rond 17.30 uur. Twaalf beiaardiers streden in twee categorieën: A - beiaardiers met een diploma, en B - beiaardiers zonder diploma. De deelnemers waren afkomstig uit niet minder dan vijf verschillende landen: Malgosia Drzewiecka, Monika Kazmierczak (Polen); An Lommelen, Dina Verheyden (België); Toru Takao (Japan); Ana Elias (Portugal); Hylke Banning, Roy Kroezen, Nan Los, Mathieu Polak, Esther Schopman, Jasper Stam (Nederland).

Van de deelnemers in categorie A werd verwacht dat ze als verplicht werk Passacaglia, Koraal en Fuga van Benoït J. Franssen (1893-1978) zouden uitvoeren. Kandidaten in categorie B moesten twee verplichte werken spelen: Intrada col Aria en Rondo Lidico, beide gecomponeerd door John Courter (geb. 1941) ter gelegenheid van de toevoeging in 2001 van de 48ste klok, die op de laagste es-toets van het pedaal werd aangesloten. Iedere deelnemer was in totaal 20 minuten speeltijd gegund.

JURY
De leden van de jury waren Sjoerd Tamminga (voorzitter), Luc Rombouts, Gideon Bodden, Freek Bakker en organist Gijs van Schoonhoven. De jury lette in het bijzonder op de techniek van de kandidaten, de interpretatie van de muziek, en de moeilijkheidsgraad van de gespeelde werken. De namen van de deelnemers waren vooraf niet aan de jury bekendgemaakt. Het was een zonnige dag, hoewel aan het einde de jury tien minuten lang niets kon horen vanwege een zware stortbui.

PRIJSWINNAARS
Hylke Banning, stadsbeiaardier van Oldenzaal, won de eerste prijs in categorie A: EUR 500 en drie concerten in 2004. Naast het verplichte werk speelde hij de Rilke Fantasy van John Courter en Le Diable au Beffroi van Kors Monster. De tweede prijs was voor Roy Kroezen uit Amersfoort: EUR 275 en één concert in 2004. Hij koos als vrije werken de Sonata a cimbalo solo van Sybrand van Noordt en Suite III van Henk Badings.

In categorie B werden eveneens twee prijzen uitgereikt. De eerste prijs ging naar Monika Kazmierczak uit Gdansk: EUR 375 en één concert in 2004, terwijl Jasper Stam uit Kampen de tweede prijs won: EUR 250. Monika speelde Passacaglia Antiqua per Campanae van Geert D'hollander. Jasper koos Klockedans van Wim Franken en Toccata, Lied en Fuga op 'Daar staat een klooster in Oostenrijk' gecomponeerd door Staf Nees.

 

Back