BWF WERELD CONGRES 2004 IN OSLO
 
  Stadhuis Oslo  

OSLO – Het wereldcongres van de Beiaard Wereld Federatie zal in 2004 worden georganiseerd door de 'Nordisk Selskab for Campanologi og Klokkespil' (NSCK). Deze vereniging vertegenwoordigt vijf Scandinavische landen: Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, en IJsland. Het congres vindt plaats in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen (500.000 inwoners), en begint op zondag 27 juni om donderdag 1 juli te eindigen.

De deelnemers aan het congres zouden na afloop eerst nog enkele dagen door Scandinavië kunnen reizen alvorens deel te nemen aan de internationale masterclass die op 7 juli in Løgumkloster (Denemarken) van start gaat en eindigt op 11 juli.

Op diverse programma's en strooifolders wordt de beiaard van het stadhuis van Oslo aangekondigd als De stem van de stad, wat ook de titel is van de eerste Noorse CD. De stem van de stad is ook meteen het thema van het komende wereldcongres.

DE BEIAARDEN
Op dit moment telt Noorwegen zeven beiaarden. Een achtste instrument zal in 2003 worden geïnstalleerd in de toren van de kathedraal van Oslo. De voor dit project benodigde financiën zijn ruimhartig geschonken door een gefortuneerd inwoner van de stad. Alle klokken zijn inmiddels door klokkengieter Olsen Nauen in Tønsberg gegoten. Vijf beiaarden zullen in het congresprogramma worden betrokken: de beide carillons in Oslo (stadhuis en kathedraal), de beiaard van Sandefjord (25 klokken gegoten door Schilling) en het carillon van de Bragernes kerk in Drammen, een instrument van 35 klokken die in 1961 door de Zweedse klokkengieterij Bergholtz werden gegoten. Uiteraard zal ook de de reizende beiaard van Olsen Nauen met 52 klokken beschikbaar zijn.

De oudste beiaard van het land hangt in Stavanger, gelegen op de westkust van Noorwegen. In 1922 schonk een scheepvaartmaatschappij een instrument van 22 klokken die van de klokkengieter Warner uit Engeland afkomstig waren. Dit carillon werd later door Olsen Nauen uitgebreid tot 49 klokken. Een instrument van 37 klokken van Olsen Nauen werd in 1976 in de kathedraal van Trondheim geïnstalleerd. Dezelfde gieter maakte in 1983 voor de kathedraal van Molde een beiaard van 26 klokken.

De eerste beiaard van het stadhuis in Oslo werd in 1952 geïnstalleerd en bestond toen uit 38 klokken. De vier grootste klokken waren gegoten door Olsen Nauen; de 34 andere klokken kwamen uit de gieterij van Causard. Toen de overgang naar het nieuwe Millennium naderde werd besloten om het stadhuis van een nieuwe, omvangrijkere beiaard te voorzien. Aanleiding was ook de viering van het 1000-jarig bestaan van de stad Oslo en het feit dat het stadhuis 50 jaar geleden was gebouwd. Klokkengieterij Olsen Nauen kreeg de opdracht en goot 49 klokken met een totaalgewicht van 19.671 kg. Dit instrument is thans het zwaarste in de Scandinavische landen. Er werd tevens een nieuw klavier volgens de Europese standaard bijgeleverd. De Festival Bell is de zwaarste klok van Noorwegen en weegt 3.900 kg (diameter 1 meter en 88 cm). De ingebruikname van de beiaard vond plaats op de oostertoren van het stadhuis in december 1999 (het was bitter koud!).

STADHUIS
Het stadhuis zal voor een groot deel van het congres de plaats van handeling zijn. Het ligt vlakbij het centrum van de stad en op loopafstand van het Koninklijk Paleis en de parlementsgebouwen. Door de plaatsing aan het water met uitzicht op de baai van de Oslo fjord symboliseert het stadhuis de historische rol van Oslo als hoofdstad van een zeevarende natie. Het grootse gebouw is het politieke en ambtelijke hart van Oslo. In 1950 werd het stadhuis officieel in gebruik genomen. Het neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis van de Noorse kunst en architectuur en wordt gezien als een monument voor een groot aantal artistieke kunststromingen vanaf het midden van de 20ste eeuw. Het stadhuis is de werkomgeving van ongeveer 450 ambtenaren en politici. Daarnaast wordt het per jaar door zo'n 10.000 gasten, bezoekers en toeristen bezocht.

Sinds 1990 wordt in het stadhuis van Oslo – jaarlijks op 10 december – de Nobel-prijs voor de Vrede uitgereikt. Deze ceremonie, die wereldwijd direct op televisie wordt uitgezonden, heeft er mede voor gezorgd dat het stadhuis sedertdien een belangrijke toeristische attractie is geworden. Dit jaar zal beiaardmuziek de processie van de koninklijke gasten en de winnaars van de Nobel-prijs voor de Vrede verwelkomen wanneer zij het stadhuis naderen. Het stadhuis is trouwens ook de plaats waar gedurende het jaar ongeveer 400 kleinere en grotere recepties, banketten, prijsuitreikingen en burgerlijke handelingen plaatsvinden.

Op Oudejaarsavond 1999 waren 80.000 inwoners van de stad op het plein voor het stadhuis bijeen om getuige te zijn van het aanbreken van het nieuwe Millennium. De feestelijkheden waren ook georganiseerd om het 1000-jarig bestaan van de stad te vieren. Uiteraard werd de beiaard op deze speciale avond bespeeld, in combinatie met een omvangrijk vuurwerk.

Meer specifiek toeristische informatie over Oslo, inclusief talloze foto's, is te vinden op de web site: www.oslopro.no. Het is het beste de versie met Engelse teksten te kiezen.

 

Back